9 Juli 2017
Omdat het deze morgen droog is, maken we een wandeling naar het Papemeer in Liepaja. We stappen over een houten pad door het moeras tot aan de kijkhut, waar we een prachtig zicht over het meer hebben (foto).
Het is prachtig ‘Belgisch zomerweer’, dus met af en toe een bui . Rond de middag bezoeken we te Dobele, ‘Zemgale’ een 14de eeuwse ruïne van de Lijflandse Orde (foto).
Daarna stoppen we bij het 18de eeuwse Rundalepaleis in Pilsrundale. De architect van dit paleis was dezelfde als deze van het Winterpaleis in Sint-Petersburg nl. Francesco Bartolomeo Rastrelli. Het is een statig gebouw met een prachtige rozentuin (foto’s). De inkom voor tuin en interieur bedraagt 9 euro pp.
Om 18 uur betrekken we ons grote appartement op een tweetal Km van hartje Riga. We maken een avondwandeling door het oude stadsdeel nadat we onze auto parkeerden aan het kasteel van de stad. We wandelen achtereenvolgens langs de drie gebroeders : 3 eeuwenoude huizen. De oude Jakobskazerne waar nu winkeltjes en bars ingebouwd zijn. Het Vrijheidsmonument en de Laima Clock (foto).
Het Kattenhuis : gebouwd door een Let die geen lid mocht worden van de door Duitsers geleide gildenhuizen aan de overkant en daarom een kat met het achterste naar de gildenhuizen op zijn dak plaatste. Later werd hij toch als lid aanvaard en draaide hij de kat om. Het Raadhuisplein met het ‘Zwarthoofdenhuis’ (foto).
10 Juli 2017
Na een halve dag platte rust duiken we terug de oude binnenstad in. Op het programma : het Maris Lipa monument, de Zweedse poort en de Orthodoxe basiliek (foto).
Daarna rijden we naar het Bikerniekibos. In dit bos werden tussen 1941 en 1944 duizenden Joden gefusilleerd en in massagraven gedumpt. Er werd een gedenkteken opgericht ter nagedachtenis aan deze vreselijke jaren. In het midden staat een betonnen constructie met op een marmeren gedenksteen de woorden : ‘Aarde dek mijn bloed niet toe, laat mijn jammerklacht geen rustplaats vinden’. Rond het monument zijn duizenden stenen opgericht die de massa doden voorstellen. Tussen de stenen staan plaatjes met de plaatsnamen waar de Joden vandaan kwamen. In het bos rond het monument zijn de massagraven gemarkeerd door een grote opgerichte steen.
Een tiental Km buiten Riga ligt het Lets Volkenkundig Openluchtmuseum. Het is een soort Bokrijk waar de huizen ingedeeld staan volgens de Letse etnografische regio’s : Lijfland, Koerland, Semgallen en Letgallen. De meeste gebouwen dateren van de 18de eeuw en vroeger. Ik voeg een foto toe van de Orthodoxe kerk. Zo kan je het verschil zien met de latere en rijkere Orthodoxe kerken in de geschiedenis.