Sheffield – Cambridge – Duinkerke

5 augustus 2019

Vandaag wordt het eindelijk een echte zomerdag. We rijden tot Chatsworth House. Niet zozeer voor het huis maar wel voor de riante tuin. Er is een trappencascade aanwezig met steeds een andere vorm van de volgende trap. Men wil daarmee variatie brengen in het geluid van het klaterende water. Er is tevens een soort geiser fontein, een mooie rotstuin en een schitterend landschap met overal grazende en vrij rondlopende schapen.

Trappencascade aan Chatsworth House
Marina in de rotstuin

In de namiddag belanden we in Cambridge, de universiteitsstad met zijn vele colleges o.a. King’s-, John’s-, Trinity- en Corpus Christus college. Ze wedijveren om de mooiste gevel van de stad. Dan zijn er nog de bruggen over de River Cam, waar men Venetië probeert te imiteren. We wandelen nog voorbij de appelboom van Isaac Newton en spoeden ons daarna naar Royston, een stadje 30 Km ten zuiden van Cambridge. Daar zullen we overnachten in een uiterst net, rustig en stil appartement. En met een groot bed, zalig.

St.John’s College
Bootjes op de River Cam
King’s College

6 augustus 2019

Vandaag starten we onze laatste dag in Groot-Brittannië met een bezoek aan Canterbury. Er liep weer veel volk rond en de kathedraal stond voor meer dan de helft in de steigers. En dan durft men daar nog 12,50 pond inkom voor te vragen, gewoon om te buitenkant te kunnen bekijken. Diefstal noem ik dat. We hebben ze dan maar van op afstand op beeld gezet. Ook de Augustijnen abdij mochten we niet binnen of fotograferen wegens de privacy van de studenten (was toch de uitleg van de portier). Waarom dan nog Canterbury bezoeken, vraag ik me dan af.

Canterbury Cathedral van op afstand

We sluiten af op de witte kliffen van Dover waar we onze laatste picknick houden op Britse bodem. Rond 17 uur varen we af richting de EU, namelijk Dunkerque. We overnachten daar in All Suites Appartements. Het is er weer zeer Frans : tamelijk vuil en ongezellig.

The White Cliffs of Dover

Morgen wordt onze laatste etappe richting Waanrode.

Als laatste geef ik nog een algemene en persoonlijke indruk van onze Brexit-trip. Het links rijden ging me na een tijdje goed af. Maar die Engelse wegen zijn een ramp. Op de grote snelwegen vind je zo goed als geen toiletten : vandaag bv. heb ik 130 Km snelweg afgelegd voor ik eindelijk naar het eerste toilet kon. Het is te hopen dat je geen diarree hebt in Engeland. De aanduidingen naar de verschillende steden en aan de ‘roundabouts’ zijn afgrijselijk. En het rijden op een rondpunt is echt gokken. Aan wegomleggingen bij werken en wegenafsluitingen, doen de Britten niet mee. Trek uw plan is hier het parool. Je mag wel zeer snel rijden op grote banen met 1 rijvak (97 Km/u) en op de pseudo-autosnelwegen (113 Km). Op deze laatste staan geen vangrails, geen echte op- en afritten, staan er om de haverklap verkeerslichten, rijden er tractoren op de baan en volgt het ene rondpunt het andere op. En een laatste vaststelling : ik geloof dat de Britten hun rijbewijs vissen op de kermis. Want een Brit die degelijk met een auto kan rijden is een uitzondering.

Wales, met zijn vele wegen tussen twee hoge hagen en amper breed genoeg voor één auto, was prachtig van natuur.

Ierland vond ik duur maar had wel een zeer goed wegennet en de kust was schitterend, evenals deze van Noord-Ierland.

Schotland was wel de parel van deze reis. Schitterende landschappen en prachtige steden met één valse noot : Edinburgh was veel te commercieel.

Dundee – Newcastle upon Tyne – Sheffield

Voor de middag staan we al in Edinburgh. We maken een stevige wandeling door de oude binnenstad. We beginnen in het midden van de Royal Mile. Deze verbindt The Castle met Holyrood Park en bezit een groot aantal middeleeuwse gebouwen. In Holyrood Park bevindt er zich een mooi kasteel. Vandaar trekken we Calton Hill op waar ook een aantal zeer oude gebouwen en monumenten staan o.a. het National Monument of Scotland Het is precies één vleugel van het Partenon.

National Monument of Scotland

We keren nu terug langs het Walter Scott Monument naar de Royal Mile en zijn Castle. Het is er over de koppen lopen. Ook de Royal Mile is ondertussen veranderd in een grote braderie met overal straatoptredens. Wij spoeden ons naar onze auto en zetten onze tocht verder.

Stadszicht met Edinburgh Castle op de achtergrond en rechts het Scott Monument

We picknicken in de buurt van Melrose waar we ook de ruïne van de Cisterciënzerabdij bezoeken. Het is er een oase van rust en stilte. Na het hectische Edinburgh is dit een echte verademing.

Melrose Abbey

Na Melrose volgen we de Hadrianus Wall route maar van deze zien we weinig of niets. De muur liep van de oost- naar de westkust tussen Schotland en Engeland en vormde de middeleeuwse grens tussen beide. We zijn ondertussen terug in Engeland beland en vannacht slapen we in Newcastle upon Tyne. In Schotland vielen ons de Wullie mannekes op. Een Schots kinderfiguurtje dat onderwerp is van een cultureel project. In alle Schotse steden kwamen we ze tegen in verschillende kleuren. Er zouden er 200 van bestaan.

Wullies

4 augustus 2019

Vandaag willen we eerst stoppen aan het Howard Castle. Het heeft veel weg van een Loire-kasteel. Het verkoopt zich ook zo. Het ligt in een natuurgebied en vandaag treedt Ronan Keating er op. Ze zijn hier dan ook wat uit hun doen.

De schoonheid en het Castle Howard

Maar tussen Newcastle en Gateshead zien we in de verte een enorm beeld opdagen. Dit vraagt om een bezoek. Het is Angel of the North van Antony Gormley. Het moet een baken in het landschap symboliseren. Het beeld is van roestbruin staal en meet 20 m hoog met 54 m reikwijdte van de vleugels.

Angel of Belgium met Angel of the North

Rond de middag is York aan de beurt. We kuieren eerst door de Museum Garden waar talrijke Romeinse ruïnes staan. Daarna doen we Minster York aan. Het is de grootste middeleeuwse gotische kathedraal boven de Alpen. Men begon er aan te bouwen in 1220 en het duurde 250 jaar voor ze af was. Het begint flink te regenen en we korten de wandeling serieus in. We willen wel nog het kortste straatje met de langste naam van York zien : de Whip-ma-whop-ma-gate. We eindigen met de Judy Dench Walk langs de rivier de Ouse. De actrice werd hier geboren.

In de regen in het kortste straatje met de langste naam

Vandaag slapen we in Sheffield in South-Yorkshire. En daar is alles mee gezegd. Onze gastheer is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Het appartement knus en proper. Alleen die bedden hier in het Verenigd Koninkrijk : veel te smal.

Glasgow – Inverness – Dundee

1 augustus 2019

Voor we Glasgow verlaten, bezoeken we nog eerst de prestigieuze universiteit met haar majestueuze gebouwen. Het moet een genot zijn om hier te mogen studeren.

Zuilengalerij van de universiteit van Glasgow

Het weer valt enorm mee en dat is nodig vandaag, want we trekken de Schotse Highlands in. Vanaf Loch Lomond treffen we een woest en prachtig landschap. Je zou elke kilometer willen stoppen om een foto te kunnen nemen. Tussen de felgroene bergen liggen grote, blauwe meren en stromen heldere beekjes de diepte in. Even voorbij Fort William nemen we de afslag naar de watervallen van het Ben Nevis massief. We hebben gekozen voor de hoogste : de Steall Waterfall. We moeten wel een beetje klauteren om er te geraken, maar door de aangename temperatuur van 22°C ( een uitzondering hier) en een bijwijlen brandende zon, valt het reuze mee.

Highlands Schotland

De volgende stop is Urquhart Castle aan Loch Ness. Ja dat van het monster. Het blijft echter verstopt voor ons vandaag. Het kasteel zelf is een ruïne die boven het meer uitsteekt.

Urquhart Castle en Loch Ness

We slapen vannacht in Fortrose, even ten noorden van Inverness, de hoofdstad van de Highlands. Het wordt ons duurste verblijf op onze trip : 214 euro voor één nacht. Maar de Highlands wilden we voor geen geld missen.

2 augustus 2019

We beginnen de dag met dolfijnen te spotten in de Noordzee aan de vuurtoren van Fortrose. Het lukt ons een aantal keren en Marina slaagt er zelfs in er enkele te filmen. Daarna rijden we in één ruk tot Aberdeen. Onderweg volgen we wel de Single Malt Route. Ze brengt ons langs Glenfiddich waar men volgens de meeste whiskydrinkers de beste van de wereld distilleerd.

Opgestapelde whiskyvaten

In Aberdeen bezoeken we King’s College Chapel, St. Machar Cathedral en zijn middeleeuwse omgeving, Brew Dog Castlegate en vooral Marischal College.

Marischal College in Aberdeen

We eindigen bij de universiteitsbibliotheek met zijn uiterst moderne binnenbouw.

Inkomhal van bibliotheek

We bollen verder zuidwaarts tot Glamis Castle. Een wondermooi kasteel in een groene omgeving. Een tip voor wie ongestoord kastelen wil bezoeken : doe het na 17u. Dan is er zeer weinig volk. Persoonlijk ben ik van mening dat wanneer je één van dergelijke kastelen aan de binnenkant hebt gezien, je ze allemaal hebt gezien.

Glamis Castle

Nu nog het drukke verkeer in Dundee trotseren en rond 18u30 arriveren we in Cupar, een kleine 20 Km onder Dundee.