Van Sofia tot Albena aan de Zwarte Zee

Gisteren bezochten we te voet Sofia. We vertrokken aan ons hotel aan het Centrale Park met het Cultuurpaleis en bezochten :

– de bekende Aleksander Nevski-herdenkingskerk met zijn gouden koepels en orthodoxe interieur

– langs de prachtige Russische kerk bereikten we de Assemblee ( parlement eigenlijk ) waar een betoging tegen de  geldgraaiers van de regering liep. Er stond een tentenkamp vlak voor de Assemblee.

– we trokken voorbij het presidentieel paleis ( Presidentsvo ) met  recht er tegenover het Communistische Partijhuis

– enkele meters verder zien we het Sveta Sofia-monument en de Sveti Georgirotonde, het kleinste en oudste kerkje van Sofia

– het bewijs dat Sofia een multiculturele stad is bewijzen ons de volgende monument : de Banya Bashi-moskee met 100 meter verder de Sofia Synagoge en weer 100 meter verder de Svetla Nedelya kerk en daar tussenin de hogergenoemde Sveti Georgirotonde. Vier verschillende godsdiensten op een steenworp van elkaar.

– we bezochten nog het prachtige Nationaal Theater met zijn romantische fontein en het Slaveykovplein met zijn boekenmarkt

Moe van het stappen, besloten we eens een Mac Donald te doen. En het smaakte na een weekje zonder frieten.

Deze morgen vertrokken we om 10 uur plaatselijke tijd oostwaarts richting Plovdiv, dat in een enorme vlakte gelegen is. We hadden autostrade tot in de buurt van Sliven. Wat ze hier autostrade noemen natuurlijk. Je mag wel 140 Km rijden, maar als je dat riskeert dan kom je alleen met uw 4 wielen aan de andere zijde van Bulgarije aan. De rest ben je onderweg kwijtgespeeld door de duizenden grote en kleine gaten in de weg. De vachtwagenbestuurders rijden tientallen Km op de pechstrook om de putten te vermijden. Wij rijden, als het kan tenminste, op het tweede rijvak waar de putten minder diep zijn en dan nog tegen 110 Km maximum.

Vanaf Sliven moeten we noordwaarts over secundaire wegen, die meestal beter onderhouden zijn dan de te betalen snelwegen. We rijden door dorpjes waar de tijd lijkt stilgevallen te zijn in onze jaren ’60. In elk dorp lopen paarden over de weg of ze staan met een lang touw vastgebonden op de dorpspleinen. Loslopende honden zijn geen zeldzaamheid en boeren met paard en kar of ezel en kar kleuren het straatbeeld. Vele oogsten worden nog met de hand binnengehaald en terwijl we stonden te picknicken langs een nationale weg, passeerde er zelden of raar een auto.

Vanaf Sumen hadden we terug autostrade en begon het rammelen van de auto opnieuw. Zo bereikten we Varna en de Zwarte Zee. Nog enkele kilometers noordwaarts en we waren op onze bestemming : Albena. Hier huren we een prachtige villa met zicht op de Zwarte Zee en de satd Balsjik. Alleen de weg, niet breder dan een karrenspoor en met gaten tot een halve meter diep, naar de villa is een hele belevenis. Tegen 5 Km/u leggen we de laatste honderden meters af. Oef we zijn er en nu 14 dagen genieten.

Van Belgrado tot Sofia

Na wat zoeken eindelijk rond 11 uur uit Belgrado geraakt richting Nis. Alle mogelijke nationaliteiten zoeven voorbij. De Servische Politie doet nochtans zijn best om de snelheidsduivels het leven zuur te maken. Eenmaal is zelfs, na een flitscontrole, de ganse snelweg afgezet om de overtreders hun boetes te laten betalen. Na Nis is het afgelopen met de autosnelweg en moeten we verder langs een gewone baan. Deze slingert de eerste kilometers door een mooie Gorges. Rond de middag bereiken we de Servisch-Bulgaarse grens. Het aanschuiven kan weer beginnen en een half uurtje later staan we in Bulgarije. We wisselen wat euro’s om in leva’s en kopen een snelwegvignet geldig voor 1 week ( 10 euro ). Daarna zetten we onze reis verder tot Sofia. We hebben weer problemen met de GPS en moeten een tijdje zoeken eer we onze bestemming bereiken. We logeren in een appartement in de buurt van het centrale park. Bij onze aankomst blijkt er juist voor het appartement ingebroken te zijn in een auto. Mooie start. Ik besluit onze auto onder te brengen in een te betalen parkeergarage onder het centrale park : het zal ons 32 leva kosten voor 2 dagen, ongeveer 16 euro. We komen ook in een andere tijdzone terecht en moeten er 1 uur bijtellen. De temperatuur is bij aankomst 29 C. Morgen bezoeken we het centrum van Sofia.

Van Zagreb naar Belgrado.

Rond 11 uur verlieten we de Kroatische hoofdstad. We reden naar, voor ons, onbekende oorden : Slavonië, Vojvodina en Belgrado. De temperatuur was wat aan de slappe kant, 22°C.

Het was een beetje een saaie reisweg : vlak en enorme landbouwvelden. Alleen de Kroatisch – Servische grensovergang verbrak de eentonigheid : die mensen hebben echt tijd genoeg en zeker als het vrouwelijke beambten zijn.  Rond 16 uur kwam Belgrado in zicht en je raad het nooit ? De GPS deed het niet : goed spel jong zo een GPS aan boord.

Nadat Marina een vijftal keren de weg had gevraagd, kwamen we eindelijk op onze besteming aan : Residence Apartments aan de Cara Dusana in Zemun-Belgrado. En mooi appartement met airco en het stadscentrum is makkelijk bereikbaar : altijd rechtdoor, wat toch scheelt zo zonder werkende GPS.

We hebben ons eigen potje gekookt en hebben daarna een verkenningstocht naar het centrum gemaakt.

We bezochten het oude stadsdeel rond de Kalemegdan-heuvel en de citadel. Nu beëindigen we de dag met een glaasje wijn.

Van Munchen tot Zagreb

De laatste 110 Km in Duitsland afgelegd in 2 uur : werken, bijgevolg snelheidsbeperkingen, met als eindresultaat files. Eénmaal de Duits-Oostenrijkse grens overgestoken bij Salzburg was het probleem opgelost. Over Linz, Graz en Maribor bereikten we rond 18 uur onze bestemming : Apartment Flores. De GPS liet het weer duidelijk afweten, gelukkig werkte mijn innerlijke GPS wel behoorlijk.

We trokken met de auto het centrum in en bezochten er achtereenvolgens het Nationaal Kroatisch Theater, de Stefanus kathedraal en zijn omgeving ( de moeite waard ), de Mariakerk, de Mariuskerk met zijn Kroatische vlag op de pannen van de hoofdbeuk, het Banpaleis, het Parlementsgebouw, de Stenen Poort. Buiten het Theater liggen al deze bezienswaardigheden op het Kaptol of de oude bovenstad. Aan de voet van de heuvel ligt het Trg Bana Jelacica : een echt stadsplein waar we onze wandeling begonnen en ‘by night’ eindigden.

Daarna terug naar ons logeeradres. Dag 2 zat erop, het is 15 juli.

Bouwwerf Duitsland

Rond 8 uur deze morgen in Waanrode vertrokken met Jelka (dochter) en Marina (vrouw) richting Munchen. De snelheidsduivels onder ons vinden Duitsland het Walhalla. Overal mogen ze het gaspedaal zo ver mogelijk indrukken, denken ze althans. Nu de realiteit : ofwel zijn er voortdurend snelheidsbeperkingen, ofwel zie je het bordje ‘baustelle’ over x-aantal Km. Vandaag hebben we zeker 150 Km ‘baustelle’ aan ons been gehad met een gemiddelde snelheidsbegrenzing van 80 Km per uur. Vergeet a.u.b. het fabeltje dat men in Duitsland overal plankgas mag duwen : dat is  80% van de tijd niet waar.

Het was wel een prachtige dag vandaag : gemiddeld 28 °C en volop zon. Geen files gezien en vlot toegekomen op onze bestemming rond 17 uur. We logeren in hotel Guenstigschlafen aan de Verdistrasse 21 te Munchen. Onze eerste bestemming, bij de verkenning van Munchen, was dan ook het 2 Km verder gelegen Schloss Nymphenburg. Een prachtig symmetrisch opgebouwd complex met kleine detailverschillen. Veel groen, maar slecht onderhouden.

Daarna reden we naar het stadscentrum. We bezochten achtereenvolgens de Karlstor en – platze, de Sint-Michielskirche, de Frauenkirche, de Residenz en de Marienplatze. We besloten onze stadstocht met een lekker ijsje en vertrokken moe, maar tevreden naar dromenland in ‘Guenstigschlafen’. Maar eerst hebben we nog de lof gezongen over onze perfecte gids Jelka Nussbaum.